Det är lätt att ta reda på hur en tropisk växt trivs bäst i form av luftfuktighet, ljus, jordmån eller vattning, men hur lyckas en bäst rent praktiskt?
Här beskriver jag hur jag gör för att underhålla mina Caladiums, men det finns naturligtvis många olika sätt så om du lyckats på ett annorlunda sätt – kör på det! Det ska aldrig vara en tävling i vem som vet rätt, utan det intressanta är bara vad som är ett bra sätt för just mig eller dig! Och för plantan!

Vattning & näring
En vanlig fråga jag får är vad som är fel när bladen eller själkarna slokar. Det finns en drös med anledningar som kan vara orsaken, men som vanligast är ett första steg att se över vattningen. Caladium vill inte torka ut, men heller inte vara blöta! Syret till rötterna är viktigt och vi vill inte dränka dom. Ett sätt att få en porösare jord med mer utrymme för syre är att ha en jordblandning med exempelvis perlite eller annat substrat som kan underlätta dräneringen.
Känns vattningen som att den är svenskt “lagom” så kan det vara en god idé att tänka till om plantan fått lite extra näring nyligen. Om inte – bjud på en skvätt! Bra att komma ihåg är att Caladiumplantor vill ha rymligt för rötterna, så en omplantering av en nyinköpt planta är att rekommendera. Låt den vila hos hemma hos dig i några dagar först bara, för att repa sig efter flytten. Sen är det fritt fram att ge plantan lite ny jord och mera plats för fötterna! På så vis får den också näring genom den nya jorden.
Om vätska eller näring var anledningen till de slokande stjälkarna så reser sig plantan av sig själv inom några timmar.
“Bra att komma ihåg är att Caladiumplantor vill ha rymligt för rötterna”
Missfärgade blad – dags för beskäring
Har du sett över vätska och näring men men att plantan fortfarande hänger samt har blad som antingen fått lite bruna kanter eller börjat tappat färgen, så är det förmodligen tid för beskäring. Därför blir mitt andra råd att ta en närmare titt på stjälkarna. Är det nya blad på väg upp ur stjälken på de slokande bladen? I så fall är det bara naturens sätt att låta de äldre delarna på plantan ge kraft åt ett nytt skott! Många gånger behöver det inte innebära att det äldre bladet som det nya växer ur slokar, men i de fall det är så är det bara att klippa! Ett nytt skott ur en stjälk är en alldeles utmärkt hänvisning var en kan beskära stjälken, nämligen precis över det nya skottet.
“Ett nytt skott ur en stjälk är en alldeles utmärkt hänvisning var en kan beskära stjälken”
Det är naturligtvis fullt förståeligt att det tar emot något enormt att klippa av de vackra bladen. Det är ju för de makalösa färgerna och mönstrena på bladen en införskaffat den underbara plantan! Men förhoppningsvis är det kanske en liten tröst att veta att det ger energi till nya, minst lika fina!

Behålla blommorna?
När en växt har så enastående blad som Caladium, är det lätt att glömma av att de också blommar. De är inte speciellt märkvärdiga, särskilt i jämförelse med deras blad, men det är spännande att se! Oftast tar jag blommorna på en gång de tittar fram, när jag försäkrat mig om att det är just en blomma och inte ett nytt blad. Jag inbillar mig att det lämnar ytterligare kraft till plantan att producera fler nya blad, likt att klippa missfärgade och slokande blad.

Hoppas detta är till hjälp och lycka till med din Caladiumplanta!
Kan jag använda de äldre bladen som sticklingar i vatten, att sedan plantera om till ny växt? 🌿
Hej Sarah!
Eftersom Caladium är en knölväxt så behövs lite av knölen följa med. Det går att bryta knölen vid omplantering för att få fler plantor, men det rekommenderas att göra på våren. Lycka till!
[…] om dessa symptom då oftast beror på andra orsaker (mer om detta kan ni läsa i inlägget “Så lyckas du med din Caladium“). Men under denna tid på året beror det med stösta sannolikhet på att plantan vill gå i […]