Efter en färgsprakande vår och sommar börjar nu de flesta caladiumplantor se ganska tråkiga ut – färglösa och hängiga. Nog för att detta kan ske ändå under sommarperioden, även om dessa symptom då oftast beror på andra orsaker (mer om detta kan ni läsa i inlägget “Så lyckas du med din Caladium“). Men under denna tid på året beror det med stösta sannolikhet på att plantan vill gå i sin vintervila och samla kraft till våren.

Och det är väl lika bra att inleda med att säga, innan någon går i taket, att det alltid finns flera sätt att göra saker på och jag påstår inte att något annat är fel. Detta är mitt sätt och förhoppningsvis en god hjälp på vägen för de som känner sig osäkra!
Glöm inte heller att om en knöl inte klarat sig, så kommer jag ha flera fina favoriter i webbutiken till våren, med många nya, spännande sorter! Välkommen då!

Sluta vattna
Det första du ska göra när du ser att stjälkar hänger och bladen börjat få ett urvattnat utseende och torra kanter är att sluta vattna. Låt plantan hålla tillgodo med den fukt som finns så att jorden torkar upp. Dels underlättar detta för dig när du ska hantera plantan, men samtidigt tillåter det knölen att gå in i en naturligare vila om den känner att “det är dags” att sova och inte får massa nytt tillskott av vatten som triggar tillväxt.
Tidningspapper, papperspåsar, tygpåsar, sågspån eller perlite är några exempel på material att förvara knölarna i under vintern
Nästa steg blir att ta upp knölen ur krukan för förvaring. För den med mycket plats och möjlighet till förvaring i jorden i krukorna går detta naturligtivs också bra, men jag tycker det är en bra rutin att ta upp knölen och inspektera, då det blir ett naturligt tillfälle att se till knölens tillstånd. Med andra ord så utgår vi i detta inlägg ifrån att de flesta med Caladiums som inomhuskrukväxter inte har ett överflöd av plats för tråkiga, jordiga krukor att stå och trängas i sitt hus eller lägenhet! Vi vill ha plats för fler krukväxter eller härligt julpynt hellre, am I right?
För att få upp knölen gör var och en som den vill, men ett effektivt sätt är att ta tag i stjälkarna, ungefär som en tar upp potatis eller morötter och lirka upp knöl med rotsystem!

Nu vill du att knölarna ska få torka till under några dagar eller ett par veckor (i rumstemperatur går det på några dagar) och då kan de förvaras antingen med blast eller så klipps de av. Båda går bra men upptorkningen går fortare så länge stjälkar och blad är kvar men det är platseffektivast att klippa. Men! Tänk på att om du klipper inte glömma att i detta skede märka knölarna på något vis, tex en liten lapp intill eller liknande. Risken är överhängade (vågar nästan påstå garanterad) att du glömmer vilken knöl som är vilken. Gillar du överraskningar är detta onödigt och kan gå vidare till nästa steg!

Tips är att hålla i stjälkarna när du klipper och låta knölarna trilla ner i en skål eller bunke då stjälkarna är lite bångstyrigare än knölarna. På så vis riskerar du inte att skada knölen!
Borsta bort så mycket jord som går med händerna. Det är nu du upptäcker att ju torrare jord desto enklare. Många sköljer knölarna från jord men det försöker jag undvika då jag inte vill ge mer vatten, men om du sköljer knölarna så försök torka med papper efter så inte för mycket finns kvar. Inspektera knölarna för att upptäcka svampiga partier och försök bryta eller försiktigt ta bort dessa. Det är inte jättebra att klämma för mycket på knölarna, men kan ändå vara viktigt för att upptäcka och eventuellt avlägsna röta. Förvisso är det ganska lätt att se men att båda titta och känna försiktigt i kombination så ska det inte skada knölen. Är majoriteten svampig skulle jag överväga att kasta denna.


Efter några dagar då knölarna vädrats (det syns oftast på att rötterna skrumpnat ihop och att stjälkstumparna som lämnats kvar torkat) så är det dags att lägga dom i sin lilla förvaringskostym. Det krävs inget märkvärdigt, men det ska ligga i något som andas och håller knölarna torra. Tidningspapper, papperspåsar, tygpåsar, sågspån eller perlite är några exempel. En wellpappkartong kan vara praktiskt att lägga allt i om det är så att det är flera knölar så ligger allt på ett ställe. Det viktigaste är att de inte ligger i något som är tätslutande! Skulle det enda som finns hemma vara en gammal plastmatlåda med lock så går det självklart att använda det också eftersom återbruk bör förespråkas, MEN! Så länge det finns lufthål eller ännu hellre: inget lock alls!
Förvara knölarna om möjligt mörkt och något svalare än rumstemperatur, men 18-22 som är en vanlig rumstemperatur går bra. Viktigast är att de inte ligger någonstans som håller lägre än 15 grader.
Du kommer säkert upptäcka att din knöl som du planterade i våras nu består av flera knölar i stället! Det är helt enkelt så att den vuxit och förökat sig under sommaren. I vår är bästa tidpunkten att ta sticklingar eller dela knölen, ej nu! Nu vill vi ge knölarna ro för vila och inte stressa med förökning. Dessutom skulle det bli en enorm besvikelse om den delas nu, eftersom den kommer sluta skjuta skott.
Fyra snabba för vinterförvaring:
- Sluta vattna är stjälkarna hänger och bladen har börjat tappa färg och bruna/torra kanter
- Ta effektivt upp knölen/knölarna ur krukan med ett grepp om stjälkarna och borsta av knölarna från jord
- Klipp av knölarna från stjälkarna och förvara luftigt i några dagar, men glöm inte märka dom om du vill hålla ordning!
- När rötter och stjälkstumpen torkat ihop så läggs knölarna i något luftigt material, t.ex. tidningspapper, papperspåse, tygpåse, sågspån eller perlite. Har du flera knölar kan du samla alla dessa i en wellpappkartong, men separera olika sorter för sig i tex tidningspapper om du återigen vill ha ordning.
- Förvara i något svalare än rumstemperatur, men 18-22 går bra. Viktigast är ej lägre än 15 grader.
Stort lycka till och välkommen tillbaka i vår för en ny, spännande Caladiumsäsong! På återseende!
Steg i bilder:
Blad som börjar tappa färg Hängande stjälkar och livlösa blad är ett tecken på att sluta vattna om månaden blivit september och senare Greppa stjälkarna för att ta upp knölen försiktigt Lossa jorden kring knölen försiktigt “Putsa” försökigt knölarna från överflödig jord Inspektera knölen/knölarna Förvara med stjälkar går aningen fortare, eftersom de tar upp fukten ur knölen Kapa stjälken genom att hålla stjälkarna Torr Caladiumknöl som fått vila i en vecka i rumstemperatur Har du flera knölar av samma sort kan dessa förvaras i en wellpappkartong med sågspån eller perlite utan att riskeras att blandas ihop! Har du flera olika sorter, är det enklast att paketera vardera knöl i tidnings- eller silkespapper och märka med namn