Caladium – skötselråd


Allmänt / onsdag, maj 15th, 2019

Caladium härstammar ursprungligen från Amazondeltat i Sydamerika, så man kan med den vetskapen ganska snabbt lista ut att de gillar värme och hög luftfuktighet. Köper du en Caladium i Sverige, vilka som sagt är tämligen svåra att få tag på här, så ska man ha den inomhus som krukväxt och inte i trädgården som man kan ha på varmare breddgrader.

Beroende på sort så kan Caladiumplantor bli mellan 30 och 70 cm höga

Placera den ljust men skyddad från brännande sol och vattna regelbundet så den aldrig blir uttorkad. Näring kan bör också ges lite emellanåt i vattningarna.

Eftersom Caladium är en knölväxt som vill vila under vinterhalvåret, så vissnar den ned till hösten. När nya skott upphör att komma och den slokar, så slutar man vattna och låter den torka till. Sedan klipper man bort stjälkarna som är kvar och gräver upp knölen som förvaras svalt och torrt till ungefär februari, då den kan planteras om igen! Det går absolut att låta den övervintra även i krukan, men bor man inte stort eller har speciella utrymmen där krukor med jord kan stå (som jag som bor i lägenhet) så ser det inte jättekul ut att ha en tom kruka med jord på fönsterbrädan.

I februari eller mars planterar man om knölen, men det är också i detta skede man har möjlighet att föröka plantan till fler, om man vill och om knölen är tillräckligt stor. Delningen ska då ske med vass kniv och pudras med träkol eller annat anti-svampmedel på snittytan. Vattna rikligt och låt de omplanterade knölarna stå varmt och ljust, gärna växtbelysning så tidigt på året. Det som är så roligt med Caladium är att det inte dröjer länge innan man ser skotten komma!

Skotten som kommer om plantan stått varmt och hållts fuktig ser ut såhär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *