Caladium härstammar ursprungligen från Amazondeltat i Sydamerika, så man kan med den vetskapen ganska snabbt lista ut att de gillar värme och hög luftfuktighet. Köper du en Caladium i Sverige, som är tämligen svåra att få tag på här, även om det börjar synas mer och mer hos olika handelsträdgårdar och blomsterhandlare, så bör de stå inomhus som krukväxt och inte i trädgården som skulle fungerar att ha på varmare breddgrader.

Placera den ljust men skyddad från brännande sol och vattna regelbundet så den aldrig blir uttorkad. Näring kan bör också ges lite emellanåt i vattningarna.
Eftersom Caladium är en knölväxt som vill vila under vinterhalvåret, så vissnar den ned till hösten. När nya skott upphör att komma och den slokar, så slutar man vattna och låter den torka till. Sedan klipper man bort stjälkarna som är kvar och gräver upp knölen som förvaras svalt och torrt till ungefär februari, då den kan planteras om igen! Det går absolut att låta den övervintra även i krukan, men bor man inte stort eller har speciella utrymmen där krukor med jord kan stå, så är det kanske inte jättekul att ha en tom kruka med jord på fönsterbrädan. Det är även lättare att hålla koll på att de inte står för fuktigt och riskerar att mögla.
Exempel på Caladiumknölar “Ögonen” på knölen indikerar var skotten kommer någonstans Kring den största knölen växer mindre knölar. Dessa kan delas för att föröka plantan
I februari eller mars planteras knölen igen, men det är också i detta skede möjligheten att föröka plantan uppenbarar sig om man skulle vilja och om knölen är tillräckligt stor. Delningen ska då ske med vass kniv och pudras med träkol eller annat anti-svampmedel på snittytan. Vattna rikligt och låt de omplanterade knölarna stå varmt och ljust, gärna växtbelysning tidigt på året. Det som är så roligt med Caladium är att det inte dröjer länge innan man ser skotten komma!

Hej! Tack för en bra förklaring. Undrar om man måste verkligen klippa ner allt? Känner att jag inte har mage till det….